Låna pengar snabbt

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:lån

Ibland händer det oväntade saker i livet som kräver att du ökar ditt ekonomiska utrymme genom att låna pengar snabbt. Skilsmässor, tandläkarräkningar eller att drömbostaden kommer ut på marknaden innan du hinner spara till kontantinsatsen är bara några exempel. Här kan ett snabblån vara en bra lösning. Idag finns det många olika långivare som erbjuder lån för dig som behöver pengar snabbt. Beroende på vad du ska låna till, hur mycket du behöver låna och dina ekonomiska förutsättningar så finns olika lånetyper och erbjudanden. Hos oss jämför du snabblån hos ett antal kreditgivare när du behöver låna pengar snabbt.

låna pengar snabbt bild

Fördelar med snabblån

Snabblån förknippades ofta med smslån som hade dåligt rykte eftersom att villkoren, framför allt gällande ränta, var ofördelaktiga och ledde till skuldfällor. Fler seriösa aktörer i branschen och statliga regleringar har förändrat marknaden och idag är snabblån inte längre förknippade med dåliga villkor och korta återbetalningstider. Istället är snabblån ett enkelt sätt att få en ekonomisk injektion när det behövs. Du behöver inte heller ha någon säkerhet när du tar lånet.

Den vanligaste typen av lån tas hos de traditionella bankerna inför större inköp som bostad eller bil. Dessa lån kräver att du har god tid att jämföra och diskutera med långivaren. Oftast krävs även en kontantinsats på delar av beloppet samtidigt som de som har betalningsanmärkningar, är arbetslösa, har en timanställning eller driver eget företag i uppstartsfas är uteslutna. Ett lånelöfte kan dessutom ta lång tid att få då de traditionella kreditgivarna gör en grundlig genomgång av din ekonomi och återbetalningsförmåga. Det här är naturligtvis utmärkt om du har tid att vänta, exempelvis vid ett bostadsinköp. Men det finns också många situationer där du behöver få loss pengar snabbare och då är snabblån ett bra alternativ.

En annan stor fördel med snabblån gentemot många andra lånetyper är att du har rätt att använda pengarna till det du vill utan att behöva redovisa till kreditgivarna. Det krävs inte heller någon säkerhet för lånet som vid bil- eller bostadsköp. Det här innebär en stor frihet för dig som låntagare eftersom du slipper många av de negativa aspekter som är förknippade med traditionell långivning. Att det går enkelt att ansöka via nätet och att du inte fysiskt behöver besöka ett bankkontor är också något som många uppskattar.

Enkelt och smidigt med snabblån

Precis som namnet antyder så innebär snabblån ett enkelt låneförfarande. Du ansöker via nätet och precis som vid ett smslån sker handläggningen och utbetalningarna utan dröjsmål. Oftast får du pengarna på kontot inom 24 timmar från att din ansökan har blivit godkänd. Eftersom det finns många aktörer på marknaden idag finns större valmöjligheter och räntorna är mer pressade. Snabblån ger dig helt enkelt fördelarna med både smslån och privatlån inbakat i samma låneform – utan nackdelarna från respektive låneform.

När behöver man låna pengar snabbt?

När du behöver låna pengar snabbt är snabblån online det enklaste sättet att få loss medel för att täcka oförutsedda utgifter eller för att förverkliga dina drömmar. Kanske för en renovering eller resa? Det finns inte en anledning som är rätt eller fel utan det handlar om individuella förutsättningar och önskemål. Utgångspunkten är att du som långivare själv tar ansvar för vad pengarna går till. Kreditgivarna som tillhandahåller snabblån kommer inte att kräva någon redovisning av vart pengarna tar vägen utan det är helt och hållet upp till dig som låntagare. Det finns helt enkelt väldigt små krav som är förknippade med den här typen av lån.

Det är en myt att det bara är de som har låg kreditvärdighet eller väldigt låga inkomster som använder sig av den här lånetypen. De som ansöker om snabblån kan göra det av många olika anledningar, till exempel att värmepannan plötsligt brakar ihop eller ett en unik möjlighet i livet uppenbarar sig vid helt fel tillfälle. Att spara pengar är det billigaste alternativet att nå sina ekonomiska mål men ibland finns helt enkelt inte möjlighet att spara ihop pengar inom en rimlig tidsintervall. Då är ett snabblån det bästa alternativet!

Ansöka om snabblån är enkelt och smidigt

Börja alltid med att fundera över din ekonomiska situation och ta hjälp av onlineverktyg för att göra en budget. Fundera också över vilken återbetalningstid du vill ha. Ofta går det bra att betala tillbaka lånet löpande under många år vilket ger dig en lägre månadskostnad. På det här sättet kan du säkerställa att det inte är några problem för dig att betala tillbaka lånet. På nätet kan du sedan jämföra olika långivare för att hitta det bästa alternativet för dig. Jämför gärna räntorna och avgifterna för att hitta den kreditgivare som ger dig det bästa erbjudandet. Räntorna påverkas ofta av dina egna ekonomiska förutsättningar och kreditvärdighet. Har du exempelvis betalningsanmärkningar kommer det finnas färre långivare som är redo att låna dig pengar och villkoren blir inte lika fördelaktiga. Men det här innebär inte att det är omöjligt att låna även om du har betalningsanmärkningar!

När du sedan hittat den långivare du vill låna från så loggar du in med ditt BankID och fyller i dina uppgifter. Läs igenom lånevillkoren noga. Ofta erbjuder långivarna en kalkylator där du kan räkna ut vad din månadskostnad blir med din valda återbetalningsperiod. Fundera över hur månadskostnaden påverkar din ekonomi och säkerställ en sista gång att återbetalningarna inte kommer att vara något problem. Efter att du har gjort din ansökan kommer långivaren att göra en kreditgranskning där de begär in uppgifter från ett kreditupplysningsföretag samtidigt som de siffror du själv har matat in analyseras. Det här sker oftast genom en helt automatiserad process och går väldigt snabbt. Om lånet blir godkänt kommer pengarna att betalas ut blixtsnabbt till ditt konto och du kan använda dem som du vill.

Hur mycket kan man låna?

Hur mycket du får låna beror bland annat på din inkomst och din kreditvärdighet i övrigt. Lånebeloppet beror också på vilken långivare du ansöker hos, de flesta långivare har både en nedre och en över lånegräns. Fundera noga igenom hur mycket du behöver låna för att täcka kostnaderna för det du ska använda pengarna till. Till skillnad från smslån har dagens snabblån ofta generösare återbetalningstider och ränta vilket minskar den totala kostnaden för lånet. Samtidigt beräknas räntan på varje lånad krona – låna därför aldrig mer än vad du behöver.

Din kreditvärdighet påverkas bland annat av dina inkomster och tidigare lån och krediter. Det är helt enkelt ett mått på hur din ekonomiska situation ser ut just vid detta tillfälle. Vid alla lån som tas i Sverige görs en kontroll av kreditvärdigheten för att minimera risken för att du ska försätta dig i en besvärlig situation där du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet. Det här är inget som någon långivare kan låta bli att göra eftersom det är olagligt att inte säkerställa att du som låntagare har rimliga ekonomiska förutsättningar att klara av lånet.

Det kan vid första anblicken kännas som att det hårt reglerade systemet för lån känns orättvist men samtidigt är de här regleringarna till för att du som privatperson inte ska överbelåna dig och råka illa ut. Det är helt enkelt ett trygghetssystem som är anpassat för att skydda dig som privatperson från att skuldsätta dig på ett sätt som ger dig problem. Eftersom marknaden är så hårt reglerad kan du också känna dig trygg med att de långivare som erbjuder lån är seriösa aktörer som följder de lagar och regler som finns.

Öka chansen till att få ett lån beviljat

För att öka chanserna till att få många bra låneerbjudanden med fördelaktig ränta så ska du försöka hålla din kreditvärdighet så hög som möjligt. Här spelar bland annat din månadsinkomst och dina andra obetalda skulder in. Det är speciellt viktigt att undvika betalningsanmärkningar och obetalda skulder som går till Kronofogden eftersom detta markant sänker dina möjligheter att få låna överhuvudtaget. Genom att höja din lön och betala av dina skulder så kommer du att höja din kreditvärdighet och på så sätt öka möjligheterna att få lån till bra ränta. Tänk på att det tar ett år innan din höjda lön syns hos de vanliga kreditupplysningsföretagen, därför är det bra att bifoga ett låneintyg vid en ansökan om du nyligen har bytt jobb eller fått en löneförhöjning.

Sammantaget så är det din lön och dina ekonomiska förutsättningar i övrigt som påverkar vilket belopp du får låna – ju bättre kreditvärdighet desto större lån kan du få!

Låna pengar snabbt utan UC

UC, eller Upplysningscentralen, är Sveriges största kreditupplysningsföretag och det som många långivare traditionellt har vänt sig till för att få upplysningar vid en kreditprövning. Det här innebär att varje gång du ansöker om ett lån eller en större kredit kommer en UC-upplysning att tas. Många upplysningar hos UC kan alltså påverka din sammantagna kreditvärdighet negativt. Den goda nyheten är att många kreditgivare för snabblån kan använda sig av andra företag än UC för kreditupplysningar. Det här innebär inte att långivaren inte gör en kreditupplysning utan att denna tas från ett annat bolag på marknaden än UC. På det här sättet kan du behålla din kreditvärdighet eftersom UC är det alternativ som de flesta traditionella aktörer på marknaden använder sig av. Dina kreditupplysningar kommer helt enkelt inte att synas om du lånar från ett företag som bedömer din kreditvärdighet på andra sätt och din kreditvärdighet är intakt vid framtida UC-kontroller.

Många av de fristående aktörerna som erbjuder snabblån idag gör dessutom en egen värdering av kreditvärdigheten utöver den som kommer från kreditupplysningsföretaget. Det här ger en större flexibilitet då även den information du bidrar med tas med i bedömningen. Det går alltså inte att få ett lån utan kreditprövning men när du ansöker om snabblån sker den här kreditprövningen automatiskt vilket snabbar upp ansökningsförfarandet. Vilken inkomst och kreditvänlighet som de olika långivarna accepterar varierar och bara för att en långivare säger nej innebär det inte att alla gör det. Men du får räkna med att din kreditvärdighet påverkar villkoren och att en sämre kreditvärdighet kommer att innebära högre räntor och eventuellt lägre lånebelopp.

Låna pengar snabbt men ansvarsfullt

Ett lån kan vid första anblicken verka som att det enbart ger klirr i kassan! Men ett lån är också en kostnad som ska betalas tillbaka. Att låna ansvarsfullt innebär att du som låntagare noggrant tänker igenom din ekonomiska situation och gör en tydlig budget innan du tar lånet. När du tar ett snabblån är det viktigt att du säkerställer att lånet kommer att förbättra din ekonomi, inte försämra den på sikt. Säkerställ att du verkligen förstår hur mycket lånet kommer att kosta, hur lång löptiden är och hur stor månadskostnaden blir innan du skickar iväg din ansökan. För de allra flesta som har koll på sin ekonomi är ett snabblån inget problem att återbetala då det går att få löptider på många år. Generellt finns det alltså ingen anledning att vara rädd för lån bara du har en budget i balans och koll på din egen ekonomi.

Problem med att betala tillbaka lån

De flesta långivare är naturligtvis också måna om att du som låntagare kan betala tillbaka ditt lån och om du hamnar i en situation där du under en period inte kan betala är det bra att så snart som möjligt höra av dig till din kreditgivare för att diskutera. Oftast går det bra att hitta flexibla lösningar där du under en period betalar mindre. Meddela sedan företaget när du har en ekonomi i balans för att återuppta dina betalningar enligt plan.

Låna ansvarsfullt

Att ta ett snabblån behöver inte vara förknippat med dåliga villkor men det är alltid upp till dig som låntagare att säkerställa att du kan betala tillbaka. Använd snabblånet som en möjlighet att överbrygga plötsliga inkomstbortfall eller stora utgifter eller se det som en möjlighet att förverkliga något som du alltid drömt om och som du kommer att ha med dig för resten av livet. Se helt enkelt till att du lånar pengar på ett ansvarsfullt sätt så att de lånade pengarna kan bli ett positivt tillskott i ekonomin och inte något som blir en belastning under återbetalningsperioden. Med tillräckliga marginaler i din budget så sover du gott om nätterna och har möjlighet att njuta av den frihet som ett snabblån kan innebära!